Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο


Κατόπιν συνεργασίας των κ.κ. Υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες μέσω τηλεδιασκέψεων της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο».

Οι τηλεδιασκέψεις διεξάγωνται μέσω της Υπηρεσίας Τηλεδιάσκεψης του Παννελήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Δ', Ε' & ΣΤ τάξεων των Δημοτικών σχολείων και τους μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές των Α', Β' και Γ' τάξεων Δημοτικού θα μπορέσουν να συμμετάχουν σε επόμενη φάση στις τηλεδιασκέψεις. Η κάθε σχολική μονάδα θα ενημερωθεί απο το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με email τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τηλεδιάσκεψης στην περιοχή της για τον τρόπο συμμετοχής στην τηλεδιάσκεψη.


Προϋποθέσεις συμμετοχής

H σχολική μονάδα που ενημερώνεται απο το ΠΣΔ για την συμμετοχή της στην τηλεδιάσκεψη θα πρέπει να διασφαλίσει οτι πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Στο σχολείο να υπάρχει συσκευή προβολής (projector) καθώς και αντίστοιχη εκτεταμένη οθόνη για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων από όλους τους μαθητές.
  2. Να διατίθεται ηλεκτρονικός υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο, κατά προτίμηση με ενσύρματη σύνδεση.
  3. Να διατίθεται μεγαφωνική, μικροφωνική εγκατάσταση και web camera ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
  4. Στη σχολική μονάδα να υπάρχει χώρος ικανός, ο οποίος θα φιλοξενήσει όλους τους μαθητές που θα παρακολουθούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ικανός χώρος ο Δ/ντής της σχολικής μονάδας επιλέγει τους μαθητές οι οποίοι θα συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη.

Τρόποι συμμετοχής

Η κάθε σχολική μονάδα προ-επιλέγεται να παρακολουθήσει την τηλεδιάσκεψη είτε αμφίδρομα, μέσω του περιβάλλοντος bigbluebutton είτε μονόδρομα μέσω του περιβάλλοντος ζωντανής μετάδοσης. Η επιλογή αυτή πραγματοποιείται απο το Παννελήνιο Σχολικό Δίκτυο και γνωστοποιείται στην σχολική μονάδα μέσω του email πρόσκλησης και ενημέρωσης.

Μια μονάδα που επιλέχθηκε να συμμετάσχει αμφίδρομα μπορεί να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη μέσω του περιβάλλοντος bigbluebutton. Θα έχει την δυνατότητα να διαμοιραστεί την κάμερά της ώστε να φαίνεται η αίθουσα με τους μαθητές και να συνομιλήσει με τον ομιλητή μέσω μικροφώνου αν της δοθεί ο λόγος. Επίσης μπορεί να γράψει τις ερωτήσεις της στη περιοχή του chat. Για να μπορέσει να συμμετάσχει θα πρέπει να έχει μελετήσει προσεκτικά τις Οδηγίες για την συμμετοχή σας σε μια Τηλεδιάσκεψη.

Μια μονάδα που επιλέχθηκε να συμμετάσχει μονόδρομα θα μπορεί να παρακολουθήσει την τηλεδιάσκεψη μέσω του περιβάλλοντος ζωντανής μετάδοσης. Δεν θα έχει την δυνατότητα να διαμοιραστεί την κάμερά της ούτε να συνομιλήσει μέσω μικροφώνου με τον ομιλητή αλλά μόνο να γράψει τα ερωτήματά της στην περιοχή του chat. Για να μπορέσει να συμμετάσχει θα πρέπει να έχει μελετήσει προσεκτικά τις Οδηγίες παρακολούθησης ζωντανής μετάδοσης τηλεδιάσκεψης (livestreaming).

Βασική διαφοροποίηση μεταξύ τηw αμφίδρομης και μονόδρομης επιλογής είναι οτι οι μονάδες της αμφίδρομης συνδέονται στο περιβάλλον bigbluebutton και εχουν την δυνατότητα να διαμοιραστούν την κάμερα και το μικρόφωνό τους ώστε να φαίνονται οι μαθητές του σχολείου. Μόνο λίγες μονάδες επιλέγονται να συμμετάσχουν αμφίδρομα (περίπου 10%). Οι περισσότερες μονάδες συμμετέχουν μονόδρομα.

Για την σύνδεση της σχολικής μονάδας στην υπηρεσία τηλεδιάσκεψης http://meeting.sch.gr απαιτούνται τα στοιχεία πρόσβασης της στο ΠΣΔ και που αντιστοιχούν στον λογαριασμό email της μονάδας. Μετά την είσοδο επιλέξτε στο menu στο πάνω μέρος της σελίδας "Οι τηλεδιασκέψεις μου" και στην συνέχεια επιλέξτε την τηλεδιάσκεψη "Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο". Ανάλογα με τον τρόπο συμμετοχής της μονάδας στην τηλεδιάσκεψη εμφανίζονται οι κατάλληλες οδηγίες και επιλογές συμμετοχής.


Συμμετοχή στην Δοκιμαστική Τηλεδιάσκεψη (Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο)

Η σχολική μονάδα που ενημερώθηκε απο το ΠΣΔ για την ημερομηνία και τον τρόπο συμμετοχής στην τηλεδιάσκεψη «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο», καλείτε να συμμετάσχει την προηγούμενη ημέρα την ίδια ώρα στην δοκιμαστική τηλεδιάσκεψη Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο ώστε να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία του εξοπλισμού και για να εξοικειωθεί με το σύστημα τηλεδιάσκεψης (bigbluebutton) αν επιλέχθηκε να συμμετάσχει αμφίδρομα ή με το περιβάλλον ζωντανής μετάδοσης αν επιλέχθηκε να συμμετάσχει μονόδρομα. Στην δοκιμαστική χρειάζεται να ορισθεί και να συμμετάσχει μόνο ο υπεύθυνος καθηγητής.

Υποστήριξη σχολικών μονάδων.

Οι σχολικές μονάδες παρακαλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες συμμετοχής ώστε να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία του εξοπλισμού τους. Σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα με τον υπολογιστικό εξοπλοισμό που διαθέτουν και την δικτυακή υποδομή τους μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ της περιφέρειάς τους ώστε να αντιμετωπιστούν τεχνικά προβλήματα.


Σχετικά έγγραφα

Η εγκύκλιος της δράσης.

Η εγκύκλιος των επαναληπτικών τηλεδιασκέψεων της δράσης.


Ιστορικό τηλεδιασκέψεων

Παρακολουθήστε την Τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 02/04. (Απαιτείται σύνδεση με τα στοιχεία σας στο ΠΣΔ)
Παρακολουθήστε την Τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 27/02. (Απαιτείται σύνδεση με τα στοιχεία σας στο ΠΣΔ)
Παρακολουθήστε την Τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 13/01. (Απαιτείται σύνδεση με τα στοιχεία σας στο ΠΣΔ)
Παρακολουθήστε την Τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 27/11. (Απαιτείται σύνδεση με τα στοιχεία σας στο ΠΣΔ)
Παρακολουθήστε την Τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 13/11. (Απαιτείται σύνδεση με τα στοιχεία σας στο ΠΣΔ)
Παρακολουθήστε την Τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 30/10. (Απαιτείται σύνδεση με τα στοιχεία σας στο ΠΣΔ)
Παρακολουθήστε την Τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 16/10. (Απαιτείται σύνδεση με τα στοιχεία σας στο ΠΣΔ)koinoniko sxoleio cyber-crime-unit sch